Ανάβαση Retro στον Κιθαιρώνα
 
 
 
 
° ΜΕ ΝΙΚΗ ΤΟΥ «MERCEDESBENZ-OWNER’S CLUB» ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ Α’ ΕΤΗΣΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Αφορούσε μόνο τον ατομικό αγώνα, αλλά η εντεινόμενη παρουσία ομάδων προφανώς θα εντάξει το 2007 και  ομαδικό.

Η ομάδα των ιδιοκτητών Mercedes του ομώνυμου συλλόγου αγωνιζόμενη με μοντέλα του 1967,

1972 και 1979
είχε 160 βαθμούς ποινής έναντι 168 της ομάδας του Άργους η οποία αποτελείτο και αυτή από μοντέλα Mercedes, ενώ η ομάδα της Λέσχης Triumph εγκατέλειψε.

Οι 160 β αποτελούν ρεκόρ διότι στο Ιστορικό Φθινοπωρινό Ράλλυ, με διοργανώτρια την ΕΛΠΑ, η ομάδα «Τ4Β»

την οποία επίσης αποτελούσαν Mercedes είχε συγκεντρώσει 198,4 β ποινής, ενώ η ομάδαμε Alfa Romeo ήταν δεύτερη με 695,4 β. Επομένως η μικρότερη συγκομιδή των 160 β αποτελεί ένα αξιόλογο ρεκόρ ελάχιστης βαθμολογικής απώλειας που επιβραβεύει την προσπάθεια των πληρωμάτων και την καλή λειτουργία των αυτοκινήτων.

Στα 3 πληρώματα την πλειοψηφία είχαν τα μέλη του Δ.Σ. Το πρώτο συνέθεταν ο Αντιπρόεδρος Κ. Τσέκος ως οδηγός και ο Πρόεδρος της Λέσχης Ηλ. Νέγκας ως συνοδηγός (ή καλύτερα πλοηγός).

Το δεύτερο αποτελούσαν το μέλος του Δ.Σ Τέλης Κοσμάς με την σύζυγό του Βάσω Κοσμά και το τρίτο ο Γιώργος Λιβέρης με τον γενικό Γραμματέα του Σωματείου Διονύση Λιβέρη ως συνοδηγό.

Βέβαια οι παραπάνω είναι αμφότεροι δημοσιογράφοι (επί πλέον) πατέρας και γιος, αλλά αυτές είναι άλλες παράμετροι που μπορεί να τονίζουν την συνεκτικότητα αλλά δεν εξετάζονται αυτή τη στιγμή.

Η ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Το κλείσιμο του Α΄ κυπέλλου Ιστορικών Αυτοκινήτων επισφράγισε την προσπάθεια της ΕΛΠΑ να επισημοποιήσει αυτή τη μορφή εκδηλώσεων.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται και πρέπει να θεωρηθεί η επιτυχία ως δεδομένη παρά τις επισημάνσεις – γραπτές ή προφορικές – που πάντα ακολουθούν. Άλλωστε ο λαός υποστηρίζει ότι κάθε τι καινούργιο έχει παιδικές ασθένειες. Είναι δε γνωστό ότι ακόμη και οι παλαιοί αγώνες αυτοκινήτου έχουν αδύνατα σημεία, πολύ περισσότερο οι νέοι και μάλιστα αυτοί νηπιακής ανάπτυξης.


Τον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος οργάνωσε η Λέσχη του Άργους, μια νέα Λέσχη από νέους ανθρώπους με αγάπη στο παλαιό αυτοκίνητο. Μάλιστα τα κορυφαία μέλη της Λέσχης δεν μετείχαν του αγώνα γιατί είχαν οργανωτικές ευθύνες. Ήταν η 4η Λέσχη στη σειρά που διοργάνωσε έναν επίσημο αγώνα του Ιστορικού Κυπέλλου. Οι άλλες 3 ήσαν η Mercedes Owner’s Club, πρώτη με το «Ερμής», ο Σύλλογος των κατόχων «Triumph» με το «Απολλώνιο» και η Λέσχη του Πύργου με το Ολυμπιακό ράλλυ, παρ’ όλον ότι δεν διαθέτει τμήμα Ιστορικών Αυτοκινήτων. Φυσικά και η ΕΛΠΑ με τις 2 μεγαλύτερες οργανώσεις, το Ακρόπολις και το Φθινοπωρινό. Βέβαια η ΕΛΠΑ βοήθησε τις Λέσχες στην διοργάνωση των αγώνων. Περισσότερο συγκεκριμένα υπήρχε μια κλιμάκωση βοήθειας. Αλλού αποφασιστική, αλλού συμπαράστασης και αλλού εποπτεία. Έγινε ένας αγώνας ακόμα στην Κύπρο, αλλά ουσιαστικά αυτός ήταν λίγο απόμακρος και (παρ’ όλον ότι περιελαμβάνετο στον κύκλο των αγώνων του Κυπέλλου) ήταν περιορισμένης ελλαδίτικης συμμετοχής.


Η ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Στα πεδινά και ορεινά της Αργολίδας, με μια λαμπρή καλοκαιρινή ημέρα τα παλαιά αυτοκίνητα γοήτευσαν, περισσότερο τη νεολαία παρά τους Δημοτικούς Άρχοντες. Ενώ γίνονται σοβαρές προσπάθειες αύξησης της δημοτικότητας του αντικειμένου η δημοσιότητα υστερεί, παρά το γεγονός ότι αυτά είναι αλληλένδετα. Η Αρχή του Αθλήματος θα έπρεπε, σε όλη τη διάρκεια του έτους αυτής της πρώτης χρονιάς να ήταν θερμότερη και να μην περιορίζετο σε μερικές (έως ελάχιστες) παγωμένες αναγγελίες.
Η δημοσιότητα θα φέρει περισσότερους αγωνιζόμενους, καλύτερα αυτοκίνητα, νέους φίλους, και άλλους ανθρώπους να βοηθήσουν διοικητικά – οργανωτικά, εκτός εάν αυτά μας φοβίζουν. Άλλωστε αυτό σήμερα ή αύριο θα γίνει. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Εδώ η Ε.Ε άνοιξε τα σύνορα για όλα τα επαγγέλματα και στην Αργολίδα συναντήσαμε ολλανδική παροικία, την ανάπτυξη του Ιστορικού Αυτοκινήτου θα φρενάρουμε; Αδύνατον. Τούτο άλλωστε διαπιστώθηκε και από την «πρόοδο» των μοντέλων στον τελευταίο αγώνα. Ίσως ήταν η μεγαλύτερη ποικιλία εκλεκτών αυτοκινήτων της χρονιάς. Μια εικόνα ακριβώς κόντρα στο συντηρητικό πνεύμα, όπως μπορεί να θεωρείται από τρίτους η αγάπη για ότι παλαιό και εκλεκτό. Ήσαν εκεί από «Shelby» του 1965 μέχρι «ΜΚ2» του 1960 και «Kubelwagen» του 1943 στα πολεμικά χρώματα της ερήμου μέχρι «Daimler Sovereign» του 1971 που μάλιστα είχε πλήρωμα 5 άτομα (πολύ κακώς), αλλά ευτυχώς την β΄ ημέρα δεν παρουσιάσθηκε. Η ανοχή χάριν της πλουραλιστικής συμμετοχής μπορεί να γίνει «μπούμερανγκ». Πάντως  υπήρχαν σεμνά και ταπεινά αυτοκίνητα. Στο κάτω – κάτω της γραφής στη χώρα μας δεν κυριαρχούν οι παλαιές Mercedes που έχουν επισήμως και πλήρως επισκευασθεί (ή αναπαλαιωθεί) από το εργοστάσιο (με έγγραφα και επίσημες αναγνωρίσεις) και κοστίζουν π.χ 150.000 ευρώ, ενώ τις βρίσκεις στο Βούπερταλ και τις άλλες γερμανικές πόλεις με το 1/10 της τιμής.

ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Νικητής του αγώνα ο Ιάσων Φωτόπουλος με συνοδηγό τον Αριστοτέλη Γεωργίου, αυτοκίνητο μια Alfa Romeo 2000 GT Veloce του 1972 και 5,5 β ποινής για 10 ειδικές διαδρομές. Κέρδισε μόνο 3 από αυτές με μια να έχει 0 β ποινής. Ήταν η μόνη φετινή νίκη του. Ο Κώστας Μητρόπουλος κατετάγη 2ος (με 8,2 β ποινής) και κέρδισε το Κύπελλο συγκεντρώνοντας 112 β. Είχε συνοδηγό τον (κύπριο) Νεοκλή Νικολάου, που στην Κύπρο τον βοήθησε να κερδίσει τον αγώνα, ενώ είχε επικρατήσει και στο «Ερμής». Οδηγούσε μια «Fulvia Coupe 1,3S». Τρίτος ο Γιάννης Κατσαούνης με τον μόνιμο συνοδηγό του Μάθιο Μανσόλα και μια Shelby GT 350. Είχε 8,3 β ποινής και κατέλαβε την 4η θέση στην ετήσια κατάταξη. Όλη τη χρονιά στην βαθμολογία προηγείτο ο κύπριος Στέλιος Βανέζος με συνοδηγό τον Γιώργο Κοτζιαμάνη και ένα MGB Roadster. Ο Βανέζος (όλο το χρόνο) έκανε ένα μόνο λάθος, (ο ίδιος υποστήριζε ότι δεν έκανε και είναι απογοητευμένος) στην Α΄ ειδική της β΄ ημέρας του αγώνα του Άργους. Χρεώθηκε με 30 β ποινής και καταστράφηκε. Στην γενική ταυτότητα του σπορ η κατάρα των βαθμών ποινής παραμένει. Τη νίκη δεν την αποσπάς από τους αντιπάλους αλλά από τον εαυτό σου. Ο Βανέζος υποστηρίζει ότι δεν έκανε κανένα λάθος χρόνου. Το πρόβλημα με τους αγώνες «ακριβείας» χρόνου (ή πλέον γνωστούς ως «regularity») είναι να μπορεί ο αγωνιζόμενος αποδεδειγμένα να γνωρίζει τους χρόνους του. Διαφορετικά υπάρχουν υποψίες και διαμαρτυρίες. Υπάρχουν θετικές ελπίδες ότι με το ξεκίνημα του 2007 και τον Α΄ Διεθνή Αγώνα της Χρονιάς η Λέσχη των «Mercedes Owner’s» θα έχει προμηθευτεί τα κατάλληλα γαλλικά μηχανήματα που θα προσφέρουν τις γραπτές ηλεκτρονικές διαβεβαιώσεις χρόνων. Το περίεργο είναι ότι σ’ αυτή την ίδια διαδρομή το δημοσιογραφικό πλήρωμα της Λέσχης είχε τις καλύτερες εντυπώσεις και πρώτευσε με 0, 1/10 του δευτερολέπτου χρόνο, έναντι 0,8 που είχαν τόσο ο (κυπελλούχος) Μητρόπουλος, όσο και ο (νικητής) Φωτόπουλος. Εμείς δεχθήκαμε τις μεγάλες μας ποινές στην και ειδική με 35 και 38,2 β αντίστοιχα. Διότι ακολουθήσαμε την ΜΩΤ της διαδρομής και όχι τα σήματα της τροχαίας που περιόριζαν την μουαγιέν των 44,5 χλμ στα 40. Αυτόματα τίθενται τα παρακάτω απλά ερωτήματα.
Πρώτον: Ήταν αγώνας ή πονηρό παιγνίδι της TV με κουτιά και κουρτίνες.
Δεύτερον: Επί πόσα χλμ έχει ισχύ το σήμα της Τροχαίας. Επί 3,5,8 ή και 10.
Τρίτον: Εάν δεν επρόκειτο για κακόγουστη παγίδα γιατί δεν απαιτείτο ίδια ταχύτητα με αυτή της Τροχαίας;
Τέταρτον: Εάν δεν επρόκειτο για φθηνή παγίδα γιατί δεν ορίζετο σε άλλο σημείο το ίδιο όριο;


ΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

Ο θυμόσοφος Παύλος Γιαννικώστας, ακροπολικός οδηγός και πεπειραμένος κριτής (όχι απερίσκεπτος νεανίας των ημερών μας) είχε πει κάποτε «Ακούστε κύριοι να είμεθα σοβαροί. Ή κάνουμε αγώνες ή πουλάμε τυρί φέτα». Εάν θέλουμε να επικαλούμεθα το διαφορετικό στοιχείο στο Σπορ των Ιστορικών Αυτοκινήτων θα πρέπει όποιος αγωνίζεται να πείθεται για την πραγματικότητα και την αξιοπιστία. Αυτό αποτελεί την ανεκτίμητη αξία κάθε αθλήματος. Μέσα σ’ αυτά περιλαμβάνονται από τα πλέον σοβαρά μέχρι τα πλέον απλά. Από την ακολουθούμενη πολιτική που θα καθορίζεται από τον Κανονισμό του Πρωταθλήματος μέχρι που αρχίζουν και τελειώνουν οι (διπλές ή τριπλές) ειδικές διαδρομές. Η εξουσία βαθμολογείται από τις κωδικοποιήσεις που έχει καθιερώσει και όχι από τις αποφάσεις που λαμβάνει, (ενίοτε) κατά το δοκούν. Οι αμφισβητήσεις απογοητεύουν και απομακρύνουν. Εκτός εάν απογοητεύουμε αυτούς που θέλουμε να απομακρύνουμε. Είναι και αυτό μια τακτική του νεοέλληνα που εφαρμόζει μια αρχαία ρήση «ξεχωρίζω την ήρα από τα στάρι» (απομονώνω τα αρνητικά στοιχεία από τα θετικά, τους ανάξιους από τους άξιους, ώστε να επικρατήσουν οι δεύτεροι. Γ. Μπαμπινιώτης, Λεξικό Νέας Ελληνικής Γλώσσας). Τώρα ποιοι είναι άξιοι και ποιοι ανάξιοι, ούτε ο Μπαμπινιώτης μπορεί να μας το προσδιορίσει.


ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ 188 ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Χωρίς βαθιά ανάλυση, το ερώτημα που τίθεται είναι απλό. Αυτό το πρώτο εγχείρημα της δημιουργίας «πρωταθληματικού θεσμού» Ιστορικών Αυτοκινήτων πέτυχε ή απέτυχε. Αναμφισβήτητα πέτυχε και είναι το γεγονός αυτό που δικαιώνει τις προσπάθειες του (επί κεφαλής των Ιστορικών Αυτοκινήτων στην ΕΛΠΑ) Χρήστου Αποστολίδη μέχρι να δεχόμαστε όποιες αδυναμίες (όχι μόνο ανισοτήτων). Με την προσδοκία ότι το Β΄ Κύπελλο Ιστορικών Αυτοκινήτων (ή μήπως Πρωτάθλημα) θα μας επιτρέψει να ζήσουμε πολύ καλύτερες στιγμές αφού οι διορθωτικές κινήσεις σε όλη την κλίμακα θα επιτρέψουν να συνεχίζονται οι απονομές ευθύς μετά την λήξη των αγώνων χωρίς ενστάσεις και εφέσεις πράγμα αρκετά σύνηθες σε άλλες περιπτώσεις. Η παρουσία 188 (βαθμολογημένων) πληρωμάτων την πρώτη χρονιά έδειξε το σημαντικό του ενδιαφέροντος. Βέβαια όλα τα πληρώματα δεν έλαβαν μέρος σε όλους τους αγώνες. Δεν θα ήταν δυνατόν. Κατ’ αρχήν λόγο των εξόδων. Τα περισσότερα μετείχαν σε 3 – 4 αγώνες με ελάχιστα να έχουν ακολουθήσει τους αγώνες και στις 6 (εν Ελλάδι) διοργανώσεις του  2006. Η επόμενη χρονιά καθώς θ’ αρχίζει με διεθνή αγώνα (το «Ερμής») θα πρέπει ταυτόχρονα να έχει τον ετήσιο προγραμματισμό και τον κανονισμό στον οποίο θα περιλαμβάνονται και όσοι κριτές θα είναι επιφορτισμένοι με καθήκοντα. Πολύ σωστά ελέγχει ότι ένας έρημος άνθρωπος στο δρόμο με κόκκινη σημαία δεν δημιουργεί υποχρέωση ακινητοποίησης, διότι μπορεί να είναι αλβανός προ δημοτικών έργων. Ασφαλώς αυτά απαιτούν πρόσθετες δαπάνες. Κατανοητό. Αλλά στην εποχή των χορηγών και των απανταχού χορηγιών, το τελευταίο που θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς είναι ότι τα ημίμετρα και οι μοναχικές παρουσίες ανθρώπων της οργάνωσης σε διάφορα σημεία είναι αποτέλεσμα οικονομικών αδυναμιών. Μα οι αγώνες αυτοκινήτου είναι γνωστό ότι είναι ακριβό (και όχι μόνο) Σπορ, πως λοιπόν είναι δυνατόν να το θεραπεύσουμε διαφορετικά;

του Γιώργου Λιβέρη
Mercedes Benz Owners Club |© 2006 All rights reserved | Designed by Portofolio.gr | Produced by www.showbusiness.gr